Ambachtelijk papier scheppen:

Toen in 105 na Christus de Chinees Cai Lun het papier maken uitvond, gebruikte hij dezelfde methode die nu nog gebruikt wordt. Het ambachtelijk papier scheppen kent inmiddels wel wat variaties zoals in Japan waar ze meerdere lagen papierpulp over elkaar heen scheppen of in Nepal waar ze de papierpulp in een zeef gooien (zonder deksel) en het geheel in de zon laten drogen.

Bij papierschepperij het oude klooster gebruiken ze de westerse methode om ambachtelijk papier te scheppen. Dit gebeurd met behulp van een schepraam wat bestaat uit een zeef met deksel. Natuurlijk kunnen ze u bij papierschepperij het oude klooster ook meer vertellen over de andere technieken.

Zelf papier scheppen:

Om zelf papier te kunnen scheppen heb je een aantal dingen nodig zoals papierpulp, zeef, plankjes met doekjes, pers etc. Wat precies vindt je hier.

Lees meer…

Japanse papier scheppen:

Japans papier scheppen gebeurt volgens bepaalde tradities. Door gebruik te maken van een zeef aan een tentakel, wordt de zeef meerdere keren door de bak met pulp gehaald op een speciale manier. Zo wordt er laag voor laag opgebouwd. De papierpulp is overwegen plantaardig zoals Kozo, Moerbei of Washi.

Lees meer…

Lokta papier uit Nepal:

In Nepal gebruiken we weer een hele andere methode om papier te maken. Het is eigenlijk geen papier scheppen maar meer het papier “bouwen” (zo noem ik maar). De papierpulp bestaat daar ook overwegend plantaardig.

Lees meer…