Nepalees papier scheppen:

Nepalees papier scheppen werkt volgens weer een andere manier dan de westerse en Japanse manier. De basis blijft het hetzelfde maar het “papier scheppen” wijkt in deze af. Het papier wat in Nepal gemaakt wordt, heet Lokta papier.

Video van een Nepaleese papierfabriek:

Een papierfabriek in Nepal waar Nepalees papier wordt gemaakt is hier te zien op de video.

De papierpulp:

Nepaleese papierpulp bestaat (net zoals als de westerse en de Japanse methode) uit plantaardige vezels. Meestal is dit van de bast vezels. De bast vezels worden gekookt en bewerkt tot papierpulp.

De schepkuip:

In Nepal gebruiken ze meestal een grote bak met een kleine opstaande rand. De westerse methode is 1 keer scheppen terwijl de Japanse methode meerdere lagen (meerder keren scheppen is). In Nepal leggen ze de zeef onderste boven in de bak met een klein laagje water.

Het schepraam:

Een Nepalees schepraam heeft geen deksel en wordt omgekeerd gebruikt ten opzichte van de westerse methode. De papierpulp wordt er met behulp van een bakje ingegooid en handmatig verdeeld in het raam.

Het drogen:

Het papier wordt niet geperst maar meteen met raam en al te drogen gelegd in de zon. Zo zijn er diverse velden te zien met ramen met papier.