Zelf papier scheppen:

In Eerbeek maken papierfabrieken honderden tonnen papier per jaar. Bij papierschepperij het oude klooster nog geen ton omdat ze zelf papier scheppen op ambachtelijke wijze. Medewerkers van c-paper zijn daar een paar dagen in week aan het papier scheppen. Op de zaterdagen tussen 10:00 en 17:00 uur delen ze graag de kennis met u.

Video van collega papier schepper:

Gert Langebach is een collega papier schepper die al vele demonstraties heeft gedaan en nu voor de lokale media (RTV Raalte) laat zien hoe het papier scheppen in zijn werk ging of nu nog gaat.

De papierpulp:

Zelf papier scheppen gaat niet zo maar. Je hebt er een diverse spullen voor nodig. De basis om papier te scheppen, is de papierpulp. Dit is een brei met plantaardige vezels. Papier is dan ook niet anders dan een vel in elkaar gevlochten natuurlijke vezels. Vroeger maakte ze papierpulp met behulp van zogenaamde hamerbakken en Hollanders (ook wel maalbakken genoemd). Tegenwoordig doen zogenaamde refinders het werk. De dikke brei dit hieruit komt noemen we papierpulp of in vaktermen heelstof.

De schepkuip:

De schepkuip is niet anders dan een bak of vroeger een kuip (vaak koper) waarin de papierpulp gedaan werd. Deze papierpulp werd verdund met water zodat de klonten verdwenen. Er ontstaat dan een mooie gelijkmatige massa. In de schepkuip kunnen ook allerlei toevoegingen gedaan worden zoals interne verlijming, bloemzaadjes, rietpluimen en noem zo maar op. Het papier krijgt dan een andere look.

Het schepraam:

Het schepraam bestaat vaak uit 2 delen. De zeef hierop bevindt zich het gaas met gaatjes en de deksel. De deksel zorgt ervoor vaak voor dikker papier en mooie rechte randen (natuurlijk niet zo recht als machinaal papier). Het idee achter papier scheppen is de natuurlijk vezels in een blad te “vlechten” op het schepraam. Het water loopt door de zeef weg en de natuurlijke vezels blijven achter op het gaas. Het schepraam kan ook vervangen worden voor zogenaamde spatramen/spatdeksels. Dit geeft wel dun rafelig papier.

Het persen:

Na het papier scheppen zal het natte papier geperst moeten worden. Over het algemeen bestaat het handgeschepte papier voor 99% uit water wat er nog uit moet. De eerste stap is dan het persen. Dit kan met behulp van een hydraulische pers, een oude boeken pers of plankjes met lijmklemmen.

Het drogen:

Na het persen bevat het papier nog 50% water en is het hanteerbaar. Je kunt het papier te drogen hangen dan zal het aan de lucht drogen of middels warmte drogen zoals met behulp van een strijkmachine of strijkbout. Het water wordt dan verdampt.

Nabewerking:

Na het drogen met de lucht is het papier nooit mooi vlak. Door het papier weer terug te brengen onder de pers en deze een aantal uren zo te laten staan, wordt het papier mooi vlak. Het papier wat door middel van warmte gedroogd is, behoeft over het algemeen geen nabewerking.