De papierschepperij:

De papierschepperij het oude klooster is een initiatief van medewerkers van c-paper (papier, ambacht en kunst centrum) en ontstaan tijdens de zoektocht naar een open werkplaats om papier te kunnen scheppen. Nu willen zij u papier laten scheppen of de geheimen achter het papierscheppen laten zien.

Het oude klooster is de naam van de papiermolen die 1661 gesticht is op het terrein waar nu de papierfabriek Mayr-Melnhof staat. De molen was eigendom van het augustijnen klooster te mariëndaal (Arnhem) wat in 1587 gesloopt is. In die tijd zijn de eigendomsrechten overgegaan naar Gedeputeerden van het Kwartier van Veluwe. Meer informatie hierover is terug te vinden onder de historie.

Momenteel is papierschepperij het oude klooster nog kleinschalig en daarom is de entree gratis. Er liggen natuurlijk plannen voor uitbreiding.

De papierschepperij:

De papierschepperij is een open werkplaats waar op ambachtelijke wijze papier wordt gemaakt. In de blokken wordt dat proces uitgelegd. Wilt u meer informatie hebben dan kunt u beter een bezoek brengen voor een duidelijke en rustige uitleg over het ambachtelijk papier maken.

De grondstoffen/halfstoffen:

Grondstoffen zijn bijvoorbeeld de witte linters van een katoenplant en halfstoffen zijn dan bewerkte linters van katoenplant in bijvoorbeeld katoenen stof. Hiervan wordt papierpulp gemaakt.

Het maken van papierpulp:

In deze ruimte staat een zogenaamde Hollander (ook wel maalbak genoemd). De maalbak maalt de grondstoffen/halfstoffen tot een brei die we papierpulp noemen.

Het papierscheppen:

De kant en klare papierpulp wordt naar de schepruimte gebracht waar schepkuipen, schepramen, koetsvilten en persen gebruikt worden om er papier van te maken. De papierpulp verdwijnt in een schepkuip en wordt verdund met water waarna het papier scheppen kan beginnen.

Het drogen:

Nadat het papier geschept en geperst is, bevat het nog zo’n 50% water. Dit overgebleven water kan er dan op 2 manieren uitgehaald worden door Hotpress (dit is met behulp van warmte bronnen) of coldpress (dit is aan de lucht gedroogd). Dit gebeurt in de speciaal ingerichte droogruimte.

De verkoop:

Na het drogen gaat het droge papier nog even onder de pers om recht te worden. Als het papier helemaal recht is kan het in de schappen gelegd worden voor de verkoop of wordt de vellen verzonden als het een opdracht is.