De historie van het papier

Omstreeks 105 na Christus werd er in het Chinese keizerrijk papier uitgevonden. Cai Lun was degene die van allerlei materialen, zoals schors van de moerbei boom, bamboe, hennep, katoen en oude visnetten papier kon maken. De materialen werden in water gedaan en daarna tot papier pulp geslagen waarna hij met behulp van een bamboezeef papier schepte.

In het jaar 810 was de kennis ook naar Korea en Japan overgewaaid. In de 8e eeuw verkregen de arabieren ook de kennis naar verluid doordat ze enkele Chinese papiermakers gevangen hadden genomen. In 1144 zou het papier maken via Xativa (Valencia) in Spanje Europa binnenkomen. In 1276 was het Fabriano (Italiƫ) een papierfabriek kreeg. In 1386 kwam er in Duitsland een papierfabriek. De rest volgde in de 15e eeuw zoals Huy (Hoei Belgiƫ) en 1586 te Dordrecht (Nederland). In de 17e eeuw kwam de papierindustrie op de Veluwe op gang vanwege het snelstromende water in de beken en sprengen.

Het papier werd van lompen gemaakt die eerste met behulp van een hamerbak of kollergang (en toen in 1680 de Hollander kwam met de Hollander) tot papierpulp gemalen werd.

De Hollander:

Bij Papierschepperij het oude klooster gebruiken ze de moderne variant van de Hollander die op stroom werkt. Het principe blijft wel hetzelfde als vroeger. Een rol met messen draait rond en bewerkt de vezels.

Lompen papierpulp

Door samenwerking met papiermolen de schoolmeester uit Westzaan (de Zaanse schans), kunnen we droge papierpulp van echte lompen gemaakt werken en er papier van scheppen. Tijdens de maand maart van 2018 gaan ze zelf aan de slag om van lompen papierpulp te maken.

Papier met watermerken

Vroeger had iedere papiermaker, aanstaand figuur of papiermolen zijn eigen watermerk. Bij de papierschepperij maken ze watermerken met behulp van een 3D printer. Natuurlijk zijn er wat zeven met oude watermerken te bewonderen.