papiermakers en kunstenaars

In de loop der tijd heeft het papier zich steeds verder ontwikkeld en is nu een belangrijke drager van (papier) kunstenaars geworden.
Door de komst van de machines zijn het aantal ambachtelijke papiermaker sterk afgenomen en zijn er nog maar een paar te vinden in Nederland die zelf allerlei soorten papier maken.

De papierkunst daarin tegen wel sterk toegenomen. Er zijn zelf enkele papierkunstenaar die hun kunstwerken van papier in het buitenland mogen poseren.

Mieke Veerkamp (Oosterhuizen)

Moorwerpen en materialen uit de natuur inspireren haar tot een geheel eigen vormgeving met papier en vanuit de vorm groeit langzaam de inhoud. Onderzoek en experimenteren zijn belangrijke uitgangspunten voor haar werk. Ze zoekt als papierkunstenaar naar formele oplossingen om met papier diepte, ruimte, zwaarte, beweging of structuur te verkrijgen. Als je naar haar werk kijkt, dan kun je zoiets als geborgenheid, kwetsbaarheid, opsluiting, vrijheid en liefde voor de natuur ervaren.
Bron: website van Mieke Veerkamp.

Claudia Eikendal (Klarenbeek)

Ruim 15 jaar geleden maakte ik kennis met het scheppen van papier. De verwondering van dat eerste eigen handgeschepte velletje heeft mij niet meer los gelaten. Ik ben mij gaan verdiepen in het proces van papier maken en de diverse toepassingen. Mijn objecten laten zich het best omschrijven als “een voortdurende zoektocht naar de mogelijkheden en grenzen van vorm en materiaal”. Werken met papierpulp heeft mijn voorkeur. De mogelijkheden tot verwerking daarvan zijn eindeloos, en de grenzen zijn nog lang niet allemaal ontdekt.
Bron: website van Claudia Eikendal.

Karla Kassenaar

In mijn atelier “Het Blauwe Huis” in Beekbergen werk ik bijna dagelijks voor mijzelf en geef daar workshops en wekelijkse schilderlessen aan kleine groepen en werken in diverse schildertechnieken. ​In de Papiermolen de Middelste Molen te Loenen op de Veluwe gaf ik een jaar of 10 workshops en organiseerde daar met 2 andere kunstenaar collegae de jaarlijks terugkerende Papierkunst Manifestatie. ​Vele jaren werkte ik als Technisch adviseur bij Royal Talens (fabrikant van Kunstschilderverven in Apeldoorn), en verzorgde daar rondleidingen, trainingen, lezingen, masterclasses voor docenten en kunstenaars. ​Bovendien had ik een aandeel in de productontwikkeling van kunstschilderverven en -materialen.
Bron: website van Karla Kassenaar.

Jolanda van Hattum (Apeldoorn)

Jolanda van Hattum ( 1961) is beeldend kunstenaar /docent. Na haar studie op de Kopse Hof Nijmegen (nu HAN kunst, cultuur en welzijn) opende ze haar Atelier Ludiek. In haar atelier geeft ze sinds 2000 wekelijks schilder- en tekenlessen. Masterclasses, workshops experimenteel schilderen, monotype, boekbinden, assemblages en beeldhouwen in steen. Zie verdere informatie “Art Gallery Atelier Ludiek.”
Jolanda van Hattum zelf is permanent op zoek naar ruimte en creativiteit. Haar werk kenmerkt zich door een grote diversiteit aan technieken, een krachtig kleurgebruik en dynamische composities.
Bron: de website van Jolanda van Hattum.