historie van het papier

Papier heeft al een hele lange historie. De historie van het papier begon in het jaar 105 na Christus tot aan nu. De hedendaagse manieren of processen berusten nog steeds op het principe van 105 na Christus.

  • Papierpulp (natuurlijke vezels) voorbereiden/bewerken.
  • Papierpulp verdunnen met water in een bak.
  • Verwerken tot papier met behulp van een zeef.
  • Water uit het natte papier halen.
  • Papier nabewerken.

Het verschil van toen met nu is dat alles geautomatiseerd gaat. Veel meer massa productie.

105 Na Christus:

De historie van het papier begint bij een Chinees genaamd Cai Lun. Hij ontdekte dat je van de bast vezels (bijvoorbeeld Mulberry en moerbei-boom), hennep, lompen (kleine stukjes stof) en vissersnetten papier kon maken volgens een bepaald proces.

Er gaan wat geruchten dat Cai Lun het papier maken heeft afgekeken van de wesp. Deze kauwt de plantaardige vezel met toevoeging van zijn speeksel tot een brei dat we kennen als papierpulp.

610 na Christus:

Ongeveer 500 jaar later is de kennis van het papier maken verspreid naar Korea en Japan. Tussen 700 en 800 na Christus wordt de kennis (na verluid door gevangenname van Chinese papiermaker) verder verspreid aan de Arabieren. De Arabieren zijn een reislustig volk en verspreiden de kennis van het papier maken verder de wereld in.

Het jaar 1144:

In het jaar 1144 komt het papier maken in Europa binnen bij Xativa (Spaanse stad bij Valencia) en verspreid zich. In 1276 is Fabriano (een stad in Italië) aan de beurt. Dit was ook de periode dat in Italië de beenderlijm werd uitgevonden evenals het watermerk. Via Duitsland (waar de eerst papiermolen in 1389 gesticht is) verspreid het zich verder over Europa.

Papier in Nederland:

Nederland was destijds nog verdeeld in 2 gedeeltes (het Belgische gedeelte en Hollandse gedeelte). Omstreeks 1405 in de Huy (spreek uit als Hoei) wat in het Belgische gedeelte ligt. Omstreeks 1586 wordt in Dordrecht de eerste papiermolen gesticht in het Hollandse gedeelte.

De Nederlandse papierindustrie:

In inmiddels Nederland ontstaan er 2 gebieden waar de papierindustrie opbloeit. Het heeft allemaal te maken met de aandrijving van de papiermolens. In de Zaanstreek ontstaat een heuse papierindustrie met papiermolens aangedreven door windkracht en met soms wel meer dan 30 medewerkers. Op de Veluwe worden de papiermolens aangedreven door water en zijn het familiemolens met ongeveer 6 medewerkers. Langzamerhand worden de papiermolens vervangen door papierfabrieken en ziet men op de Veluwe in het dorpje Eerbeek de papierindustrie verder groeien. Eerbeek is daarom het papierdorp van Nederland geworden met de 6 grote papierfabrieken.