de papier geschiedenis van Eerbeek

De papier geschiedenis van Eerbeek begint 1648 bij de Bovenste Schoonmans molen (Boshofmolen later papierfabriek de Hoop). Deze papiermolen is gesticht door Rudolf van Boshoff en Johannes Vincent Schoonman. De papiermolens zijn bijna allemaal opgegaan in de huidige papierfabrieken te Eerbeek.

De bronnen die geraadpleegd zijn de website van Nikkels, de website met de molendatabase en de website van alle molens.

De Eerbeekse papiermolen zijn op jaartal van legging/stichtte geordend.

(bovenste en onderste) Schoonmansmolen I en II (Boshoff molen):

In 1648 stichtte Rudolf van Boshoff en Johannes Vincent Schoonman een molen genaamd de bovenste schoonmansmolen I. In 1657 werd de molen verbouwd tot een dubbele molen. In 1746 werden ze weer gescheiden en in 1919 werd de Onderste Schoonmansmolen II n.v. papierfabriek de Hoop waarna in 1954 ook de Bovenste Schoonmansmolen I overgenomen werd door n.v. papierfabriek de hoop.

Nu staat er de papierfabriek van DS-Smith packaging en DS-Smith de Hoop.

De onderste molen onder Coldenhove I:

In 1652 legde Aelbert Gerrits de molen nadat deze voor 1652 al deels ingericht was tot papiermolen. De onderste molen onder Coldenhove I werd later de papierfabriek van Huiskamp en Sanders. Deze is bestaat helaas niet meer.

De Hummense molen:

In 1661 wordt de Hummense molen gelegd door Rudolff Boshoff. De Hummense papiermolen is nu de papierfabriek Coldenhove (Nu Neenah genoemd).

Papiermolen Het oude klooster

In 1661 wordt door Willem Jansz uit Loenen naast de bestaan slijpmolen een papiermolen genaamd het oude klooster gebouwd. De papiermolen het oude klooster is nu de huidige papierfabriek Mayr-Melnhof.

De eerste en tweede molen op de Haar (Haarse molen)

In 1661 wordt door Andries Schimmelpenninck van der Oye de molen gelegd. De molen is niet terug te vinden in de molen database maar wel hier. In 1780 worden de eerste en de tweede molen op de Haar samengevoegd tot 1 bedrijf. helaas is nog niet bekent welke.

Het klooster

In 1667 wordt door Willem Jansz uit Loenen de 2e papiermolen bij de slijpmolen gebouwd. De papiermolen krijgt de naam papiermolen het klooster. Later worden deze molen en papiermolen het oude klooster samengevoegd en ontstaat de Verenigde papierfabrieken wat weer helemaal opgaat in Mayr-Melnhof. In 1806 werd er bij de 2 papiermolen en de slijpmolen een windmolen uit Harderwijk bij geplaatst.

De nieuwe molen (Kerstens molen):

In 1717 worden door Joseph Maurits van Lamsweerde en Joseph Maurits van Lamsweerde papiermolen de nieuwe molen (Nu Kerstens molen genoemd) gelegd. Dhr. van Lamsweerde was eigenaar van Huis te Eerbeek. Kerstens molen is afgeleid van de naar van de heer Kersten die in dienst was de laatste eigenaar Dhr. Kruijf uit Rotterdam.

De onderste molen onder Coldenhove II:

In 1727 wordt Jan de Goeye als eerste papiermaker van de molen genoemd. De onderste molen onder Coldenhove II in 1895 is de molen verbouwd tot een wasserij.