Wie zijn wij?

In 2015 was de eerste papiermarkt in Eerbeek waar C-paper (papier ambacht en kunst centrum) een demonstratie papierscheppen liet zien aan het publiek. Hier is ook de vraag gesteld (door VVV kantoor Eerbeek) of er van Eerbeek een papierdorp gemaakt kon worden. Voor zoiets heb je wel een locatie nodig waar je echt handgeschept Eerbeeks papier kan scheppen. In 2016 kwam de samenwerking met de gemeente Brummen en werd de huidige locatie beschikbaar gesteld. Na vergunning aanvraag en verbouwing, kon er in mei 2017 gestart worden met papierschepperij het oude klooster.

Alle vrijwilligers van C-paper maken nu handgeschept Eerbeeks papier in de papierschepperij, verzorgen workshops met papier, geven demonstraties papierscheppen op evenementen en begeleiden projecten met papier.

Voorkant van papierschepperij het oude klooster

Bij mooi weer wordt het papierscheppen buiten aan de voorkant van de papierschepperij gedaan. Door een paar tafels te plaatsen met schepbakken en de juiste schepramen kan er mooi papier geschept worden. Het natte handgeschepte Eerbeekse papier droogt dan mooi door de zon.

De schepruimte:

Door recente aanpassingen is de schepruimte van de papierschepperij van het oude klooster uitgebreid. Er staan 2 verschillende schepkuipen opgesteld in zogenaamde eilanden. Per eiland kun je afkoetsen en persen. Daarnaast staat er een zogenaamde aanvezeltafel die nog werkende gemaakt moet worden.

De schepruimte bied ook allerlei mogelijkheden om het handgeschepte papier op kleine schaal te maken voor testen.

De schepramen:

Er zijn verschillende schepramen aanwezig waarmee verschillende soorten maten en diktes handgeschept Eerbeeks papier gemaakt kan worden. Van enkele ramen bestaat de zogenaamde zeef uit een watermerk vast gemaakt op vergé gaas. Het grootse formaat wat nu geschept kan worden is 30x70cm maar we willen naar 50x70cm. De timmerman van c-paper maakt de schepramen.

De Hollander (ook wel maalbak of beater genoemd)

Om papierpulp heb je een apparaat nodig wat de vezels bewerkt met zogenaamde weerhaakjes (fibrillen). Dit is de Hollander (ook wel maalbak of beater genoemd). Deze wordt door vrijwilligers van C-paper veelvuldig gebruikt om papierpulp meet te maken.