Workshop werken met papier pulp

Vrijwilligers van papierschepperij het oude klooster maken veel verschillende soorten papier. Deze kennis willen ze graag met u delen tijdens een workshop werken met papier pulp .
Door sterk uiteenlopende behoeftes (iemand wil alleen maar papier leren scheppen terwijl de andere er ook nog een boekje van wil maken) zijn er geen vaste cursusdatums vastgesteld. Zo kunt u in overleg een datum bepalen die u uitkomt. Er zijn geen minimum aantal deelnemers, wel een maximaal van 10 i.v.m. de ruimte, noodzakelijk. U bepaalt wanneer u wat wilt leren en met wie.

De schepruimte:

Door recente aanpassingen is de schepruimte van de papierschepperij uitgebreid naar 2 schepeilanden. Op een eiland kun je papierscheppen, afkoetsen en persen. Daarnaast staat er een aanvezeltafel die alleen nog aangesloten moet worden.

De schepruimte bied ook mogelijkheden om papier op kleine schaal te maken voor het testen. Er zijn gemakkelijk kunststof bakken bij te plaatsten met papierpulp. De grote werktafel zorgt ervoor dat u ook rustig aan tafel kan werken.

De schepramen:

Er zijn verschillende maten schepramen aanwezig zodat u geen standaard vel hoeft te scheppen. Van sommige ramen bestaat de zeef uit Vergé gaas waarop een watermerk is vast gemaakt. Het grootse formaat wat nu geschept kan worden is 30x70cm maar we willen naar 50x70cm toe.

De Hollander (wel maalbak of beater genoemd)

Om papierpulp te maken heb je een Hollander nodig die de vezels bewerkt, met zogenaamde weerhaakjes (fibrillen), tot papierpulp. Deze wordt door de vrijwilligers veel gebruikt om papier pulp mee te maken voor bijvoorbeeld de workshop werken met papier pulp.

Andere technieken

Doordat er veel met papier wordt gewerkt, ontstaan wel eens nieuwe. Op de foto hierboven kun je zien hoe een bloemblaadje vast wordt gegoten op het papier.