handgeschept Eerbeeks papier van lompen

handgeschept Eerbeeks papier van lompen

De vrijwilliger van papierschepperij het oude klooster hebben de maand maart 2018 uitgeroepen tot de maand van handgeschept Eerbeeks papier van lompen. Omdat er een project ligt waarvan er van lompen papier gemaakt moet worden is de keuze op handgeschept Eerbeeks papier van lompen geworden.

Wat houdt dat nu in?
Gedurende de maand zullen de etalage en de papierschepperij in het kade staan van handgeschept Eerbeeks papier van lompen staan. Er wordt dan van ingezamelde 100% katoenen lompen of 100% linnen lompen (textiele lappen of kleding) papierpulp gemaakt worden door gebruik te maken van de oude werkwijze. De lompen worden in kleine stukjes gemaakt met de hand, daarna worden ze gewassen en gekookt, daarna verdwijnen deze stukjes lompen in de Hollander (ook wel maalbak of beater genoemd) en worden tot papierpulp gemalen. Deze papierpulp verdwijnt in een schepkuip en worden allerlei testen mee gedaan.

Zo kan het zijn dat de papierpulp gekleurd wordt, wordt er gekeken of de gekleurde lompen kleurecht zijn, zijn de watermerken zichtbaar in papier van lompen en ga zo maar door.

Zaterdags van 10:00 t/m 17:00 uur is de papierschepperij voor publiek geopend en dan kunt u als bezoeker dit allemaal bekijken.