Maandelijks papier thema

Elke maand is er bij de papierschepperij een maandelijks papier thema. De vrijwilligers van het oude klooster zijn dan gedurende die maand druk bezig om aan dat maandelijks papier thema invulling te geven.
De vrijwilligers verzamelen informatie over dat thema en werken dat uit. Daarna gaat men aan de slag met het maken, uitproberen en testen van hetgeen ze gemaakt hebben. De informatie is terug te vinden in de etalage en de papierschepperij zodat u als bezoeker kunt zien waar de vrijwilligers mee bezig zijn.

Maandelijks papier thema:
van de maand maart 2018

Het handgeschepte Eerbeekse papier van lompen
Omschrijving: Vroeger (omstreeks de 15e eeuw) werd papier van lompen gemaakt. De lompenboer kwam met zijn kar aan de deur voor oude lompen. Lompen zijn niets anders dan oude versleten/vieze katoenen of linnen textiel lappen/kleding. De lompenboer verkocht deze oude lompen aan de papierfabrieken.

Daar werden de lompen gesorteerd op kleur en soort (linnen of katoen) waarna ze gewassen werden in loog. Na het wassen werden de lappen/kleding verwerkt tot kleine stukjes (meestal door de kinderen en vrouwen) stof. Deze kleine kleine stukjes verdwenen dan in de Hollander (ook wel maalbak genoemd), kollergang (ronddraaiende molenstenen) of hamerbak (grote hamers die om de beurt sloegen) en werden verwerkt tot papierpulp.

Dit proces wordt gedurende de maand maart herhaaldelijk uitgevoerd door vrijwilligers. Dit natuurlijk wel met moderne middelen. Zo is loog giftig en dus wordt er gewerkt met een veilig wasmiddel. Het snijden van de lompen wordt knippen (er is immers geen snijblok) en de kleine stukjes lompen worden met behulp van een kleine moderne Hollander tot papierpulp gemalen.

Handgeschept Eerbeeks papier van lompen

Nadat de papierpulp volgens bovenstaand proces is gemaakt, wordt er papier van deze papierpulpngeschept. Het echte handgeschepte Eerbeekse lompen papier.