Fietsroute papier hier in eerbeek

Fietsroute papier hier in Eerbeek

Papierschepperij het oude klooster maakt onderdeel uit van een hele mooie fietsroute van 37 kilometer lang. De fietsroute komt langs allemaal mooie (historische) plekjes die iets te maken hebben met papier. De Veluwe heeft een ruime historie in het handgemaakte papier. Vroeger ontwikkelde zich 2 regio’s waar het handgeschepte papier in grote hoeveelheden werd gemaakt. De Zaanstreek (hier was meer de industrie van papiermolens met een man of 27 in dienst per molen) en de Veluwe (deze papiermolens waren meer kleinschalige familiebedrijfjes waar men een boerderij kocht en er vervolgens een papiermolen bij kreeg).

Naast deze verschillen waren er in de Zaanstreek meer papiermolens aangedreven door wind terwijl op de Veluwe juist het water was dat de molens in beweging zette.

Met de verschillende beken en sprengen met mooi schoon water was het heel goed papier maken hier op de Veluwe. In hoogtij dagen stonden er zo’n 168 papiermolens op de Veluwe. Een van die papiermolens werd in 1661 gebouwd onder de naam Het oude klooster. In Oosterbeek was een klooster genaamd Mariëndaal die aan Willem Jansz (uit Loenen) opdracht gaf tot de bouw van die papiermolen. De papiermolen maakte papier voor het klooster in Oosterbeek. Dit gebeurde op het terrein waar nu de papierfabriek Mayr Melnhof staat. Hier loopt ook nog een stukje Eerbeekse beek. Aan de andere kant van de Eerbeekse beek werd een tweede papiermolen bijgebouwd onder de naam het klooster. In enkele artikelen is er zelfs sprake van dat er laten nog één van de weinige windmolens op de Veluwe werd naast gebouwd.

Fietsroute papier hier in Eerbeek

Globale beschrijving van de route:
Start- en eindpunt De Oliemolen, Kanaalweg 3, Eerbeek. 63 Centrum Eerbeek, nabij 63
Papierschepperij Het Oude Klooster, 63-96 Eerbeekse Beek, 28-51 Vrijenbergspreng en
Loenense Waterval, 52-58 Apeldoorns Kanaal, 58 Historische Papierfabriek De Middelste
Molen, 23-56 Voormalige molenplaats De Hear.

Het magazine waarin de fietsroute beschreven staat is te verkrijgen bij het VVV kantoor te Eerbeek