Papierschepperij het oude klooster

Papierschepperij het oude klooster is een initiatief van medewerkers van C-paper (Papier ambacht en kunst centrum). Ze zochten een werkplaats om ambachtelijk handgeschept papier te kunnen vervaardigen. In samenwerking met de gemeente Brummen kwamen ze terecht in een pand aan de stationstraat 5a te Eerbeek. Deze locatie ligt precies tegenover het VSM station Eerbeek (stoomtrein). Hier kunt u terecht voor advies/informatie over het handgeschepte papier, ambacht papierscheppen of de papierhistorie van Eerbeek. Het u altijd al eens papier willen scheppen dan bent u bij papierschepperij het oude klooster aan het goede adres.

Naast informatie is er ook handgeschept papier te koop, worden er workshops gegeven of worden de materialen/ruimte verhuurd aan mensen die voor een dagdeel zelf papier willen scheppen en geen dure investeringen willen doen of geen geknoei thuis willen hebben.

Het oude klooster is de naam van een oude papiermolen die op het terrein heeft gestaan waar nu papierfabriek Mayr-Melnhof staat aan de Eerbeekse beek. Later kwam hier ook papiermolen het klooster te staan en een windmolen.

De ruimte om papierpulp te maken

Het ambachtelijk papier maken begint bij de juiste papierpulp. Medewerkers van c-paper maken in deze ruimte hun eigen papierpulp of gebruiken dat van papiermolen de Schoolmeester te West-Zaan (Zaanse Schans) die hier ligt opgeslagen.

De kleine schepkuip

Indien men de juiste papierpulp heeft, kan men beginnen met het het scheppen van het papier. Dit gebeurt in een bak met behulp van een zogenaamd schepraam (benaming voor een zeef met gaas en een deksel). Na het scheppen wordt het natte papier geperst.

De droog ruimte

Na voldoende water uit het natte papier te hebben geperst gaat het nog natte papier naar de droog ruimte. Hier kan het nog natte papier drogen aan lakens of met behulp van droog machines.

Handgeschept papier in de verkoop

Na het drogen wordt het papier nog vlak gemaakt waarna het opgestuurd wordt als het ene opdracht betreft of in de schappen bij papierschepperij het oude klooster als het te koop aangeboden moeten worden.